VelkommenNetudstillingenBesøg osInformation
RubjergområdetFlyveturTidsmaskinenLeg og lær
KlintenFyrtårnetSandflugtenStrandfogedgårdenRubjerg Gl. KirkeMårup KirkeNaturenHavet
Gårdens historieBygningerneBeboerneStrandfogedenDagliglivIdag
image
Fra strandfogedgård til udstilling
I 2000 indgik Vendsyssel Historiske Museum og ejeren af Strandfogedgården, Verner Nielsen, en aftale om at museet kunne leje Strandfogedgården for en 20 årig periode med det formål at bruge stedet som udstillingssted. Strandfogedgården var en erstatning af udstillingssted for Rubjerg Knude Fyr, som museet måtte flytte ud af pga. sandet.

Indtil 2007 har der kun været mindre udstillinger i gården om bl.a. sandflugt og strandinger. I 2007 åbnede imidlertid første etape af udstillingen Rubjerg Knudes kultur- og naturhistorie. Frem til 2009 er der blevet arbejdet på denne udstilling, som i dag ikke kun fortæller om sand og sandflugt, som hovedsagelig var tilfældet på fyret, men er en bred udstilling om de mange spændende historier fra hele Rubjerg Knude området.
Strandfogedgården rummer i dag udstillingen om Rubjerg Knudes kultur- og naturhistorie.
Foto: Jakob K. Nielsen, 2008

Den historiske udstilling
Med tidsmaskinen i udstillingen kan man bl.a. rejse tilbage til rensdyrjægerne for 13.000 år siden.
Foto: Signe Langberg, 2007

I gårdens tidligere ladebygninger fortælles historier fra området, bl.a. om Rubjerg Knude Fyr, Rubjerg Kirke, de første vendelboer og om naturens kræfter. I rummet er placeret en tidsmaskine, hvor den besøgende har mulighed for at rejse tilbage i tiden, for at se hvor store landskabsændringer området omkring Rubjerg Knude har gennemgået de sidste 17.000 år.
Den geologiske udstilling
Gårdens staldbygning fungerer som den geologiske del af udstillingen. Her findes bl.a. et eksperimentarium, hvor der venter museumsgæsten en masse oplevelser. Eksperimentariet er udviklet med princippet om, at noget viden bedst læres gennem leg. Eksperimentariet indeholder bl.a. en maskine, der viser principperne vedrørende kystnedbrydning og kystsikring. Ved at sætte havstrømmen i gang kan man se, hvordan den klit, man har opbygget, bliver ædt af den nordgående havstrøm.
Dagligliv på Strandfogedgården
I Strandfogedgårdens stuehus fortælles om de daglige sysler på gården, da den fungerede som Strandfogedgård. Man kan bl.a. få viden om gårdens historie, om Strandfogedens arbejde, om aftægtsboligen, og om det daglige, almindelige liv på gården med hjemmeslagtning, vask, madlavning, aftenskaffe og forskellige sammenkomster.
Historierne fortælles ved hjælp af elementer fra den oprindelige indretning kombineret med fotos, gamle film, speaks og skrevne tekster.
Udvidelse af udstillingen
I de kommende år vil udstillingen udvides, så også stuehuset inddrages. Her er planlagt formidlingen af historien om livet på Strandfogedgården. Stuehuset indrettes med fem tidsrum, der hver fortæller om sin tidsperiode i husets historie. Historierne fortælles ved hjælp af elementer fra den oprindelige indretning kombineret med fotos, gamle film, speaks og skrevne tekster. Denne del af udstillingen forventes klar i sommeren 2009.
Rubjerg Knude projektet
Udstillingen Rubjerg Knudes kultur- og naturhistorie er en del af et samlet projekt, der kaldes Rubjerg Knude - formidling af naturen med edutainment og sansning. Rubjerg Knude projektet, der indeholder formidling i tre aspekter: udstilling, direkte formidling i naturen og formidling via hjemmesiden rubjergknude.dk har til formål at udvikle lærende oplevelser, der kan forøge gæsternes erkendelse og forståelse af naturens kræfter.

Læs mere om udstillingen i Strandfogedgården.
Tag på oplevelsestur i Rubjergs landskab og se bl.a. Strandfogedgården med (næsten) egne øjne.
Åbner i nyt vindue
Strandfogedgården ligger lige ved Rubjergvej, kun 2 km syd for Rubjerg Knude Fyr.
Kranie fundet ved afblæsningsfladerne.
Foto: Søren T. Nordbo
Experimentariet og den geologiske udstilling.
Foto: Jakob K. Nielsen, 2008
Hent denne side som PDF
 
 
 
Vendsyssel Historiske Museum · tlf. 96 24 10 50 · vhm@vhm.dk
DanskEngelskTysk
Alle sider på rubjergknude.dk