VelkommenNetudstillingenBesøg osInformation
RubjergområdetFlyveturTidsmaskinenLeg og lær
KlintenFyrtårnetSandflugtenStrandfogedgårdenRubjerg Gl. KirkeMårup KirkeNaturenHavet
Kirkens historiePræstens virkeFlytningenKirkegårdenSognet
image
Et sogn på kanten
Rubjerg sogn omgives af Mårup, Vennebjerg og Jelstrup sogne samt Skagerrak. Det temmelig jævne terræn hæver sig ud mod havet, hvor Rubjerg Knude når en højde over havet på 90 meter, og på en flere kilometer lang strækning bryder havet her en 70 meter høj klint, der består af stejltstillede sand- og lerlag, foldet op af isenes tryk under den sidste istid.

Rubjerg Sogn har derfor ikke en naturlig adgang til selve stranden, da kystskrænten i hele sognets længde er høj og stejl.

Trods Danmarks lange kystlinje ligger kun få kirker så nær kysten, som de gamle kirker i Furreby, Lyngby, Rubjerg og Mårup. Da de blev bygget for 800-900 år siden gik kysten ganske vist en halv til en hel kilometer længere ude. Men også dengang lå de på en fremskudt linje.
Området, hvor sognets kirke og flere beboere var bosat, ligger i dag øde hen. Befolkningen er flyttet til den sydlige del af sognet.
Velstand i sognet
Rubjerg sogn er, ligesom Furreby, Mårup og Nr. Lyngby sogne, lille i forhold til sogne andre steder i Vendsyssel. Det tyder på velstand, da kirkerne blev bygget. I hvert fald var der tilstrækkelig anlægskapital.

Rubjerg sogn var således i begyndelsen af middelalderen rigt, og jorden var god til agerbrug. Så kom sandflugten, og sognet blev flere steder lagt øde.
Fire sogne langs kysten mellem Løkken og Lønstrup.
Kirker på klinten
Her kan du læse om Rubjerg-, Nr. Lyngby-, Mårup- og Furreby sogn.
 
Hent denne side som PDF
 
PDF åbner i nyt vindue
 
Vendsyssel Historiske Museum · tlf. 96 24 10 50 · vhm@vhm.dk
DanskEngelskTysk
Alle sider på rubjergknude.dk