VelkommenNetudstillingenBesøg osInformation
RubjergområdetFlyveturTidsmaskinenLeg og lær
KlintenFyrtårnetSandflugtenStrandfogedgårdenRubjerg Gl. KirkeMårup KirkeNaturenHavet
PlanterFuglePlantagenFortidslivFredningÅret rundt
image
Dyrelivet ved Rubjerg for 13.000 år siden
Da ishavet trak sig tilbage, blev der i den efterfølgende fastlandstid dannet nogle ferskvandssøer. I disse søer blev der afsat plante- og dyrerester, samt spor efter mennesker. Søerne blev senere fyldt med smeltevandsler og -sand og overlejret af flyvesand.

Læs mere om fortidens natur under tidsmaskinen
Landskab fra rensdyrtiden. Her ses bl.a. rødbrun sidsel, rypelyng, havtorn og en dalrype.
Illustration: Carl C. Tofte

Udgravningerne ved Nr. Lyngby Bassinet
Ved  Nr. Lyngby findes en sådan sø, hvis profil kan ses i klinten. Havets nedbrydning af klinten skaber tværsnit gennem søbassinet, og der blotlægges hele tiden nye ler- og sandlag, rige på dyre- og planterester. Der er her afsløret en unik fauna, som idag kun findes i det sydlige Rusland.

Det første fund blev gjort i 1877, da Japetus Steenstrup fra Zoologisk Museum i København besøgte stedet sammen med geologiprofessor J.F. Johnstrup, der havde fundet lagene fra bassinet en snes år før. Det interessante fund var underkæben fra en rødbrun sidsel, et slags steppeegern, der i dag kun lever i det sydlige Rusland.

Der skulle gå næsten hundrede år, før man gjorde det næste sensationelle fund, idet man på en geologiekskursion i 1975 fandt rester af en russisk desman. Dette mærkelige dyr minder om en vandlevende muldvarp med en lang sammentrykt hale. Den findes idag også kun i vådområder i det sydlige Rusland.

I 1993-1994 gennemførte Zoologisk Museum en systematisk undersøgelse af området, hvor man fandt skeletdele af 12 arter pattedyr, fem fiskearter, enkelte fugle og padder.
De første spor af mennesker
Skaftetunget pilespids efterladt af rensdyrjægerne. Fundet ved Nr. Lyngby.
Ved Nr. Lyngby Bassinet har man også fundet spor af mennesker. I 1913 fandt man en langskaftet spydspids og et slagvåben af rensdyrtak.
Spydspidsen var i lang tid det første spor af mennesker, ikke bare i Vendsyssel, men i hele Skandinavien. Den har tilhørt de rensdyrjægere, som for 13.000 år siden udforskede det nye land, der åbenbarede sig, efter at isen smeltede væk.

Rensdyrjægerne har holdt til ved den store sø, som lå, hvor Nr. Lyngby ligger i dag. Her har været gode muligheder for at gå på jagt efter rensdyr og de mange andre dyr, der holdt til omkring søen.

Slagvåben af rensdyrtak. Fundet ved Nr.Lyngby.
Tag en tur i Tidsmaskinen og se eksotiske dyr i fortidens Danmark
 
Rødbrun sidsel
Den russiske desman minder om en vandlevende muldvarp.
Pibehare
Isbjørne underkæbe fundet nær Hirtshals. Den er dateret til at være 11.000 år gammel, og er det eneste spor af isbjørn i danmark.
Rensdyrtak fundet ved Nr. Lyngby.
Fund af istidsdyr i Vendsyssel
Her kan du læse om de særegne fund af rester fra uddøde dyr ved Rubjerg.
 
Steppedyr i Danmark
Her kan du læse om fortidsdyr ved Rubjerg for mange tusind år siden.
 
Desmanen
Her kan du læse om fundet af knogler fra dette specielle dyr, i jordlagene ved Nr. Lyngby.
 
Hent denne side som PDF
 
PDF åbner i nyt vindue
 
Vendsyssel Historiske Museum · tlf. 96 24 10 50 · vhm@vhm.dk
DanskEngelskTysk
Alle sider på rubjergknude.dk